Ce studiezi la relații internaționale în Oradea? În acest articol, îți răspundem unor întrebări pe care le primim adesea de la viitorii studenți.
Programul de Relații Internaționale și Studii Europene este cu siguranță versatil, contribuind la crearea unei baze pentru viitori profesioniști în mediul privat sau public. Totuși, ce înseamnă acest lucru?
Ce înseamnă program multidisciplinar?
- Politică internațională, securitate dar și economie, managementul proiectelor, informatică și limbi străine.
Ce limbi străine pot studia?
- Dacă te înscrii la programul nostru de studii în engleză, relații internaționale și studii europene în engleză, ai direct un avantaj, deoarece studiezi tot în limba engleză! Suntem printre puținele facultăți din Oradea care oferim program de studii în engleză atât la licență, cât și la masterat.
- Totuși, comunicarea în limba engleza e obligatorie și pentru celelalte specializări. Cursurile pun accent pe diferite paliere ale limbilor străine, cum ar fi în domeniul politic sau de business.
- Poți alege dintre franceză, germană și spaniolă pentru cea de-a doua limbă străină.
Practic, ce fac?
- Disciplinele de la RISE îmbină teoria cu practica. Fie că participi la o simulare de dezbateri sau o simulare de negocieri la nivel european, accentul se pune asupra aplicării cunoștințelor.
- Nu îmbinăm doar teoria cu practică, dat fiind că disciplina „Practica de specialitate” are loc în fiecare semestru, unde ai șansa să activezi la diferite instituții și companii din mediul local.
- Participi la conferințe, dar nu doar din auditoriu. Pe lângă că ai acces la comunicări din domeniu, poți participa la organizarea de evenimente. Studenții RISEOradea fac adesea parte din echipele de organizare a conferințelor, unde au șansa să își îmbunătățească abilitățile de organizare, comunicare și lucru în echipă.
Ce avantaje am?
- Te încurajăm să-ți îmbogățești experiența de student beneficiind de bursele ERASMUS+ din Oradea, atât ca student, dar și ca stagiar la una din instituțiile partenere din Europa și nu numai.
- Ne referim la parteneriate cu instituții din Franța, Spania, Portugalia, Ungaria, Polonia, Letonia, Danemarca, dar nu ne limităm la Europa, având acorduri cu universități din Asia, Africa sau America Latină!
Ce pot să devin?
- Absolvenții RISE activează în diverse domenii, atât în mediul public, cum ar fi la Primăria Oradea sau la Zona Metropolitană Oradea sau la Consiliul Județean, cât și în companii de pe plan local în zona de back office, cum ar fi NIDEC sau Connectronics
- Dacă țintești sus, poți ajunge să lucrezi la Parlamentul European sau Comisia Europeană! Noi ne mândrim cu absolvenții noștri care lucrează în aceste instituții europene.
Ce spun studenții noștri?
- Renata Dărăban, absolventă RISE – engleză: Personal, sunt foarte mulțumită de facultatea aleasă, nu doar datorită caracterului multidisciplinar al fiecărei specializări, dar și datorită posibilităților oferite de aceasta. În mod normal, este destul de greu pentru un proaspăt absolvent să își găsească un „job” în domeniul lui însă nu și dacă facultatea îl ajuta să obțină internship-uri ca sa acumuleze experiență. In felul acesta, am reușit să obțin un internship pe 6 luni la firma japoneza Nidec. Cred că este o șansa foarte bună de a învăța lucruri noi, de a căpăta experienta și, nu in ultimul rând, de a avea in viitor un job plăcut.
- Mirela Groza, studentă la specializarea Studii de Securitate: Specializarea de Studii de Securitate mi-a oferit nu numai răspunsuri, dar și multe întrebări. Întrebări fără de care nu aș fi devenit astăzi ceea ce sunt. Universitatea din Oradea mi-a dăruit zeci de oportunități de a vedea lumea altfel decât până acum. Aici am învățat că nu trebuie să trăiesc eu pentru mine, ci pentru cei de lângă mine. Trebuie să mă străduiesc să nu mai privesc doar la confortul propriu, ci și la bunăstarea și siguranța celor din jur. Dacă schimbare nu începe de la mine, atunci de la cine va începe? Nu admit că am ajuns la desăvârșirea calităților mele, nici pe departe, dar spun că fiecare luptă cu mine însumi de a-mi depăși limitele adaugă încă o pată de culoare tabloului vieții mele.
Credit foto: freepik.com