Beatrice, absolventă de licență și master #RISEOradea, a urmat programul de internship al Guvernului României în acest an. Am rugat-o să ne povestească în câteva cuvinte cum a fost experiența, cum a decurs candidatura și ce a învățat din acest program, din dorința de a prezenta oportunitățile pe care le au studenții noștri și de a-i inspira. Atenție, postare mai lungă 🙂

 

💼 Despre Programul de Internship

Programul Oficial de Internship al Guvernului este o posibilitate deosebită pentru studenți, dar și pentru tinerii absolvenți până la vârsta de 27 ani, organizat de către Secretariatul General al Guevrnului. Programul are drept misiune asigurarea transferului de experiență între generații, oferă șansa tinerilor de a-și pune în practică cunoștințele dobândite în timpul facultății. Vara aceasta am avut și eu oportunitatea de a-mi desfășura activitatea de stagiar în cadrul Ministerul Afacerilor Externe.
Internship-ul s-a desfășurat în perioada 9 iulie 2022 – 9 septembrie 2022. În această perioadă, împreună cu alți 149 de studenți am fost repartizați în diferitele departamente ale ministerelor din București, iar unii dintre noi și-au desfășurat activitatea în alte instituții din țară.
Pe lângă programul zilnic de 8 ore, stagiarii au ocazia de a participa la discuții în prezența unor înalți oficiali ai statului român, la workshop-uri organizate de instituțiile gazdă. Anul acesta, alături de ceilalți stagiari MAE am avut șansa de a-l întâlni pe domnul ministru Bogdan Aurescu. Într-un cadru interactiv și deschis, domnul ministru ne-a prezentat reperele acțiunii diplomatice ale României în această perioadă, în strânsă legătură cu evoluțiile actuale în plan regional, european și global, punând accentul asupra importanței instituției Diplomației și a activității diplomatice, precum și a adaptării acesteia în contextul crizei de securitate generate de agresiunea rusă în Ucraina, pentru a asigura îndeplinirea obiectivelor fundamentale ale diplomației române. Totodată, domnul ministru ne-a încurajat să ne îndreptăm către o carieră diplomatică. Pe perioada programului de Internship, MAE a organizat Ziua Porților Deschise, eveniment unde am fost invitați să participăm în calitate de voluntari. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 160 de ani de la înființarea instituției, marcând totodată și Ziua Diplomației Române, care este sărbătorită anual la data de 1 septembrie.

 

📓 Cum te înscrii?

În ceea ce privește înscrierea, condițiile de eligibilitate se regăsesc în Legea nr. 176/2018, dar și pe site-il oficial al programului (https://internship.gov.ro/). Înscrierea se realizează prin completarea unui formular electronic pe site-ul oficial al Programului de Internship.

 

🤓 Cum are loc admiterea?

Admiterea conține trei etape. Prima, constă în completarea unui formular electronic, tip – CV, cea de-a doua etapă constă în trimiterea a trei eseuri pe platforma Internship-ului. Primul eseu este o scrisoare de motivație, în al doilea eseu a trebuit să propunem o inițiativă de politică publică, o propunere de reglementare în domeniul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe. Propunerea mea fost în domeniul diplomației culturale, deoarece din punctul meu de vedere pe această cale se pot atinge în cel mai bun mod obiectivele unui stat pe plan internațional. Pentru a lărgi legislația în vigoare am propus schimburi educaționale sub forma unor tabere de vară, elevilor de liceu, din străinătate care ar facilita de asemenea cunoaşterea culturii românești, care să activeze contacte interpersonale, fiind în același timp unul din cele mai eficiente mijloace de prevenire a intoleranței. În cel de-al treilea eseu a trebuit să descriem o provocare majoră cu care se confruntă Uniunea Europeană astăzi, indicând impactul asupra Uniunii Europene, precum și direcțiile de acțiune. Aici am ales să scriu despre relațiile Uniunii Europene cu Turcia, mai precis despre perspectivele Uniunii în gestionarea migrației ilegale.
După înscriere a urmat etapa de evaluare a dosarelor și a aplicațiilor, urmând ca pe baza acestora să se organizeze următoarea etapă, și anume interviul pe Skype, unde prima dată am răspuns la întrebări adresate de către un reprezentant al Guvernului, urmând să răspund și la câteva întrebări din partea unui reprezentant MAE. În timpul interviului am discutat despre subiecte precum administrația publică română versus administrația publică din alte state membre ale Uniunii Europene, am avut întrebări din Legea 248/2005 privind libera circulație a cetățenilor români în străinătete, etc.

 

💪 Ce ai făcut ca stagiar?

După o selecție riguroasă, am fost acceptată ca stagiar în cadrul Centrului Național de Pașapoarte Diplomatice și de Serviciu (CNPDS). În cadrul activității noastre, am avut ocazia să cunosc procedurile de lucru și a cadrului juridic aplicabil în materia eliberării pașapoartelor diplomatice electronice și a pașapoartelor de serviciu electronice, precum și studierea legislației aplicabile pașapoartelor simple electronice conform legii, să realizez un studiu comparativ de legislație cu privire la eliberarea documentelor de călătorie prin intermediul consulilor onorifici.

 

🗒 De ce un internship la MAE?

Am fost încântată să aflu despre acest internship, deoarece fiind absolventă proaspătă a facultății de Relații Internaționale și Studii Europene, momentan, studentă al Facultății de Drept, consider că acest internship a fost oportunitatea perfectă pentru a mă iniția în domeniul diplomației, în domeniul studiat. Pentru marea majoritate, diplomația nu este neapărat un domeniu vizibil, având în vedere complexitatea domeniului, nu este una comună, așadar nu se cunosc foarte multe detalii despre activitatea diplomatică. Succesul în diplomație presupune o pregătire potrivită, îndelungată, care implică cunoștințe din mai multe domenii.

 

🫵 Ce ai învățat din această experiență?

Participarea la o astfel de vârstă, la un astfel de internship mi-a putut oferi o perspectivă excelentă, am putut învăța pe viu, și am avut posibilitatea de a-mi desfășura activitatea implementând cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de facultate. Am avut ocazia de a afla informații utile despre cum funcționează misiunile diplomatice și cele consulare chiar de la diplomați sau consilieri juridici din cadrul MAE. În urma acestui Internship am dobândit o viziune mai clară asupra modului de lucru în cadrul unei instituții publice la nivelul administrației publice centrale din România și asupra activității de lucru în domeniul consular.