Miercuri, 18 Decembrie 2024

Știri de actualitate

🇷🇴La finele zilei de ieri, după discuții și tensiuni care au implicat USR, au fost anunțate principiile de guvernare ale unei alianțe politice din care fac parte PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale. Nu se pomenește nimic de USR.

🇷🇴Sunt patru capitole pe care au fost comunicate principii de guvernare.

Reforma statului – se fac reduceri și comasări la nivelul administrației centrale, se anulează sau simplifică reglementările nefuncționale sau supra-birocratice, se vorbește despre „respect față de timpul și efortul cetățenilor”. De asemenea, sunt prevăzute descentralizarea și creșterea eficienței administrației publice locale, reforme privind reducerea cheltuielilor și a risipei banilor publici, dar și un nou statut al funcționarului public, care să cuprindă criterii de performanță, salarizare în funcție de criterii meritocratice. Șase luni sunt prevăzute pentru analiză și luarea de decizii.

Reforme privind consolidarea fiscal-bugetară, pe 7 ani, care prevede reducerea deficitului bugetar, menținerea datoriei la sub 60% din PIB, menținerea cotei unice, reducerea taxelor și impozitelor pe muncă, reducerea poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii. facilități pentru studenți și pensionari. Se menționează și impozitarea progresivă a marilor averi.

Investiții – Peste 155 miliarde euro investiții publice în următorii 5 ani, cele mai mari investiții din istorie în infrastructura de transport, finalizarea celor 3 spitale regionale, peste 16 miliarde euro pentru investiții în irigații și stimuli pentru fabrici noi de procesare, susținerea depozitării și ambalarea produselor. În plus, peste 6 miliarde euro investiții în sistemul de educație, stimuli economici de 6-8% din PIB anual pentru creșterea producției industriale.

Pachet demografic – Sprijin pentru familiile cu copii, pentru achiziționarea locuințelor, credite cu condiții avantajoase. construirea de locuințe sociale și creșe.

🇷🇴Despre măsurile anunțate, Elena Lasconi a spus că au mai fost formulate şi în 2023 de către premierul Marcel Ciolacu, fără a fi însă puse în aplicare. Și că din documentul transmis nu reiese cât de mare este deficitul, de unde vor fi luați banii pentru investiții și dacă în 2025 cresc sau nu taxele și impozitele.

🇷🇴Despre absența la negocieri, știm că inițial, USR a anunțat că nu va mai participa la discuțiile pentru împărțirea portofoliilor, până nu era adoptat un plan de măsuri pentru bugetul anului 2025. Apoi, partidele din coaliție au stabilit o nouă întâlnire la care Elena Lasconi spune că nu a fost invitată, iar celelalte partide că USR nu a venit. După care Elena Lasconi a mers la guvern și a intrat în sala unde aveau loc negocieri. Relatează că „prima dată au fost şocaţi, pentru că a intrat singura femeie, într-o sală cu bărbaţii puternici ai României”.

🇷🇴În ce privește conjunctura în care se naște noul guvern, aceasta e de speriat, scrie Curs de Guvernare. Necesarul de finanțare din 2024 a sărit la 250 de miliarde (deficit bugetar plus rostogolirea datoriilor vechi). Aceasta este moștenirea de la care va porni noul guvern: pe de o parte, deficitul mult peste estimări, de la care trebuie să înceapă corecția pe 7 ani; iar, pe de altă parte, costurile de finanțare tot mai mari ale datoriilor, care trebuie incluse în bugetul pe 2025.

🇷🇴Au continuat și reacțiile pe marginea candidaturii la președinție a lui Nicușor Dan. Primarul general a spus că Bucureștiul va avea de câștigat mai mult cu el ca președinte decât cu el la conducerea primăriei. Ilie Bolojan nu a exclus ca PNL să îl susţină pe Nicuşor Dan, dar mai trebuie făcute nişte analize. El a pledat pentru „un număr cât mai redus de candidați”. În plus, Nicușor Dan a spus că a anunțat toate cele patru partide pro-occidentale înainte să își anunțe candidatura, inclusiv pe USR, care a spus că nu știa.

🇷🇴Și Camera Deputaţilor a adoptat Codul Silvic. Legea fusese deja adoptată de Senat, aşa că merge la promulgare. Este o primă lege majoră trecută cu voturile noii coaliţii și conține prevederi importante care, dacă vor fi aplicate, ar putea reduce măcelul din pădurile României. Prevede și dreptul tuturor cetăţenilor de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din ţară.

🇷🇴A fost modificat și statutul parlamentarilor, cu scopul de a întări disciplina în parlament. Se poate reduce pentru șase luni, cu 50%, indemnizația unui parlamentar, în cazul în care votează pentru alții, desfășoară un banner în parlament, face transmisiuni live sau ajunge la violență fizică sau verbală.

🇺🇦În plan extern, în ziua 1028 de război, un asasinat a avut loc la Moscova. Generalul Igor Kirillov, comandantul forţelor ruse de apărare radiologică, chimică şi biologică, și adjunctul său au fost uciși de explozia unei bombe acționate de la distanță. Momentul exploziei a fost surprins într-o înregistrare video care s-a răspândit pe internet. Lichidarea generalului Kirillov este o operaţiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat o sursă din serviciile de informaţii citată, de Ukrainska Pravda.

🇷🇺Tot la Moscova, se fac planuri pentru o confruntare militară cu NATO. Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a spus că Rusia trebuie să se pregătească pentru mai multe scenarii, inclusiv un război cu NATO în următorii zece ani.

🇷🇺Pe front, trupele ruse au ocupat un sat și înaintează spre nouă localități din regiunea Donețk. Și armata rusă, sprijinită de trupe nord-coreene, a lansat o contraofensivă intensă în regiunea rusă Kursk.

🇪🇺Iar Uniunea Europeană va instrui zeci de mii de militari ucraineni în cadrul misiunii sale EUMAM până la sfârșitul acestei ierni.

🇪🇺La Bruxelles, Comisia Europeană a demarat o investigație oficială împotriva TikTok, anchetând dacă rețeaua a evaluat și atenuat corespunzător riscurile sistemice legate de integritatea alegerilor. În replică, reprezentanții Tik Tok spun că platforma a fost protejată pe durata a 150 de alegeri la nivel global şi se intervine constant pentru a aborda provocările.

🇷🇴Cifra zilei vine de la Misreport. Calculele arată că diverse entităţi din România au investit peste 4,5 milioane de euro în ultima lună pentru publicitate pe teme politice și/sau sociale. Asta înseamnă o medie de 150.000 de euro pe zi, în ultimele 30 de zile.

🇷🇴Încheiem ziua cu un eveniment-simbol. La împlinirea a 35 de ani de la izbucnirea revoluției de la Timișoara, a fost pornit Portalul Libertății, o instalație care redă înregistrări sonore ale Revoluției din Decembrie 1989. La începutul anului viitor, aceasta va fi montată în Canary Wharf, din Londra.

Lucrarea expusă la Timișoara integrează o coloană sonoră compusă de artiștii timișoreni Petre Ionuțescu și Cristian Văduva, care recreează sunetele Revoluției din Decembrie 1989, cu mărturii sonore, înregistrări audio de pe străzile orașului în care se aud scandări, focuri de armă și strigătele timișorenilor.

🇷🇴Lucrarea are scopul de a ne aduce aminte de curajul și jertfa de acum 35 de ani.

RUSIA- UCRAINA: Moscova și-a intensificat atacurile asupra forțelor ucrainene care luptă pentru a menține o enclavă în regiunea rusă Kursk, a declarat comandantul de vârf al armatei ucrainene. […] Un oficial militar american a declarat că trupele nord-coreene au suferit câteva sute de pierderi în regiunea Kursk, iar rangul lor a variat de la trupe de nivel inferior la „foarte aproape de vârf”. (Reuters/Yahoo)

Noul emisar al președintelui ales Trump pentru Ucraina va călători la Kiev și în alte câteva capitale europene la începutul lunii ianuarie, în timp ce următoarea administrație încearcă să pună capăt rapid războiului dintre Rusia și Ucraina. (Reuters/Yahoo)

SUA au declarat că nu au fost implicate în uciderea unui ofițer superior al armatei ruse într-o operațiune revendicată de Ucraina, dar au denunțat „atrocitățile” acestuia. (AFP/Hindustan Times)

Rusia a criticat aliații Ucrainei pentru ceea ce a numit reacții insuficiente la asasinatul din Moscova. (AFP/First Post)

SIRIA/ONU: Consiliul de Securitate al ONU a emis o declarație în care solicită ca procesul politic din Siria să fie „incluziv” și „condus de sirieni”. (AFP/Swissinfo)

Șefa OIM, Amy Pope, a declarat că agenția ONU nu recomandă întoarcerea pe scară largă a refugiaților în Siria înainte de stabilizarea situației. (AFP/France24)

TURCIA-SIRIA: O încetare a focului între Turcia și forțele kurde siriene susținute de SUA în jurul orașului Manbij din nordul Siriei a fost prelungită până la sfârșitul acestei săptămâni. (Reuters/Arab news)

Liderul Forțelor Democratice Siriene conduse de kurzi a propus o „zonă demilitarizată” în orașul nordic Kobane. (AFP/RFI)

SIRIA: Un procuror internațional pentru crime de război a declarat că dovezile apărute la gropile comune din Siria au expus o „mașinărie a morții” condusă de stat. (Reuters/Yahoo)

NEGOCIERI ISRAEL/HAMAS/ÎNCETARE A FOCULUI: Un acord de încetare a războiului de 14 luni din Gaza și de eliberare a ostaticilor deținuți în enclava palestiniană ar putea fi semnat în zilele următoare, discuțiile de la Cairo înregistrând progrese, au declarat surse informate cu privire la întâlnire. (Reuters)

ACORD NUCLEAR CU IRANUL: Marea Britanie, Franța și Germania au acuzat Iranul că și-a mărit stocul de uraniu puternic îmbogățit la „niveluri fără precedent” fără „nicio justificare civilă credibilă”. (AFP/France24)

Un oficial de rang înalt al ONU a îndemnat puterile mondiale și Iranul să lucreze de urgență pentru a restabili acordul din 2015 care a ridicat sancțiunile asupra Teheranului în schimbul restricțiilor asupra programului său nuclear. (Reuters/Yahoo)

UE/KOSOVO-SERBIA: Negociatorii șefi ai Serbiei și Kosovo au ajuns la un acord la Bruxelles pentru a pune în aplicare o declarație menită să rezolve soarta a peste 1.600 de persoane încă dispărute în urma conflictului din anii 1990. (AFP/Barron’s)

UE/ECUADOR: Ca răspuns la invitația Comisiei Electorale Naționale, Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Kaja Kallas a decis desfășurarea unei misiuni de observare electorală a UE pentru a observa alegerile generale din Ecuador din 9 februarie 2025. (SEAE)

SUA: Negociatorii din Congresul SUA au ajuns la un acord provizoriu privind o lege de finanțare provizorie pentru a evita o închidere parțială a guvernului. (Reuters/Yahoo)

EUROPA ȘI ASIA CENTRALĂ

MAREA BRITANIE-RUSIA: Marea Britanie a sancționat 20 de nave pentru că ar fi transportat petrol rusesc ilicit, cele mai recente măsuri ale sale vizând așa-numita flotă fantomă a Rusiei. (Reuters/Yahoo)

FMI/MOLDOVA: Consiliul Executiv al FMI a încheiat cea de-a șasea evaluare în cadrul Mecanismului extins de creditare și al Mecanismului extins de finanțare, precum și cea de-a doua evaluare în cadrul Mecanismului de reziliență și sustenabilitate pentru Republica Moldova. (FMI)

ORIENTUL MIJLOCIU ȘI AFRICA DE NORD

ISRAEL-SIRIA: Premierul israelian Netanyahu a ținut o ședință de informare privind securitatea în vârful unui munte sirian strategic din interiorul zonei tampon supravegheate de ONU de pe Înălțimile Golan pe care Israelul a cucerit-o luna aceasta. (AFP/France24)

SUA-ISRAEL: Cinci familii palestiniene au dat în judecată Departamentul de Stat în legătură cu ajutorul militar de miliarde acordat de Washington Israelului, cerând aplicarea normelor americane de limitare a fluxurilor de arme din cauza acuzațiilor de încălcare a drepturilor omului. (AFP/Barron’s)

ELVEȚIA/HEZBOLLAH: Parlamentul Elveției a votat pentru scoaterea în afara legii a Hezbollah. (Reuters/Yahoo)

Cisiordania: Forțele de securitate ale Autorității Palestiniene s-au confruntat cu luptători islamiști în Jenin timp de mai multe zile, în lupta pentru exercitarea controlului asupra unuia dintre centrele istorice ale militantismului în Cisiordania. (Reuters/Investing)

IRANUL a închis școli, bănci și instituții într-o duzină de provincii timp de trei zile consecutive, în timp ce țara se luptă cu deteriorarea poluării aerului și cu o lipsă critică de energie. (FT-subscription)

SUA-IRAN: SUA au cerut Iranului eliberarea unui jurnalist iraniano-american condamnat la 10 ani de închisoare, în prima arestare cunoscută a unui american de către Teheran de la schimbul de prizonieri de anul trecut. (AFP/Barron’s)

EGIPT: Un tribunal egiptean a confirmat condamnarea la un an de închisoare cu muncă a fostului candidat la președinție Ahmed Tantawy și a directorului său de campanie, acuzați de falsificarea documentelor electorale. (Reuters/CNBC)

AMERICA

SUA: Avocații lui Trump au cerut unui judecător să anuleze condamnarea sa pentru acuzații penale care provin din mita de tăcere plătită unei vedete de filme pentru adulți, din cauza unei presupuse conduite incorecte a juraților. (Reuters/Yahoo)

SUA-CHINA: Congresul urmează să voteze în zilele următoare legislația care restricționează investițiile americane în China, ca parte a unui proiect de lege pentru finanțarea operațiunilor guvernamentale până la jumătatea lunii martie. (Reuters)

CUBA-SUA: Cuba și-a reafirmat dispoziția de a dialoga cu SUA, la câteva săptămâni de la preluarea mandatului de către președintele Trump. (AFP/La Libre)

NICARAGUA: Amnesty International a declarat că nimeni nu este în siguranță în Nicaragua în fața „mașinăriei represive” a președintelui Ortega, care înăbușă orice disidență. (AFP/Barron’s)

HAITI: Bărbați înarmați au atacat și distrus parțial un spital din capitala Haiti, Port-au-Prince. (Reuters/Yahoo)

BOLIVIA: Fostul președinte bolivian Morales l-a acuzat pe succesorul său că a lansat un „război judiciar brutal” împotriva sa, după ce procurorii au emis un mandat de arestare pentru presupusa sa relație cu o minoră în timpul mandatului. (AFP/Yahoo)

ARGENTINA-VENEZUELA: Președintele argentinian Milei a cerut autorităților venezuelene eliberarea imediată a unui soldat argentinian arestat la începutul acestei luni, despre care Milei a spus că a intrat în Venezuela pentru a-și vizita familia. (Reuters/Yahoo)

AFRICA

KENYA: Organizația Reporteri fără Frontiere a acuzat operatorul kenyan de telecomunicații Safaricom de presiuni asupra unui grup media. (AFP/Notretemps)

RDC a intentat un proces penal împotriva filialelor europene ale gigantului tehnologic Apple, pe care le acuză de utilizarea ilegală de „minerale provenite din sânge” în lanțul său de aprovizionare. (AFP/Punch)

ASIA/PACIFIC

TAIWAN-CHINA: Fostul președinte taiwanez Ma Ying-jeou s-a îndreptat spre China pentru o călătorie despre care a spus că are ca scop construirea „unui pod pentru pace”. (AFP/France24)

VANUATU: Salvatorii din Vanuatu au căutat persoane încă blocate după ce un cutremur de 7 grade a lovit capitala națiunii din Pacific, Port Vila, omorând 14 persoane. (Reuters/VoA)

 

This product is based on open sources only. The language used does not reflect the views of the EEAS. Please do not distribute further.